Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου 2017

Το τραύλισμα ενδέχεται να προέρχεται από έναν υπερδραστήριο εγκέφαλο

τραύλισμα διαταραχή λόγου ομιλίας
Τα άτομα που πάσχουν από αναπτυξιακές διαταραχές ομιλίας μπορούν να αποκτήσουν μια σαφέστερη εικόνα του ρόλου του εγκεφάλου, σύμφωνα με νέα μελέτη MRI (Απεικόνιση Μαγνητικού Συντονισμού) από τη Γερμανία.

Ερευνητές από το Ινστιτούτο Max Planck για τις Ανθρώπινες Γνωστικές και Εγκεφαλικές Επιστήμες και από το Πανεπιστημιακό Ιατρικό Κέντρο του Γκέτινγκεν (Göttingen) στη Γερμανία, ανακάλυψαν πρόσφατα ότι ένα υπερκινητικό δίκτυο στο δεξί ημισφαίριο του εγκεφάλου εμποδίζει τη ροή του λόγου, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσίευση του Ινστιτούτου Μαξ Πλάνκ (Max Planck Institute).

Άνω του 5% των παιδιών αναπτύσσουν μια δυσκολία στην εκφορά του λόγου που σχετίζεται με το τραύλισμα. Καθώς ενηλικιώνονται, οι περισσότεροι ξεπερνούν αυτή τη δυσκολία, όχι όμως το 1% των ενηλίκων που εξακολουθούν να τραυλίζουν. Οι ερευνητές διεξήγαγαν μια σειρά Απεικονίσεων Μαγνητικού Συντονισμού (MRIs) σε μερικούς ενήλικες που είχαν επεισόδιο τραυλίσματος από την παιδική ηλικία. Κατά τη διάρκεια της μελέτης, οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να φανταστούν τους εαυτούς τους να λένε τα ονόματα των μηνών, το οποίο είναι μια μέθοδος «φανταστικής ομιλίας». Έπειτα, έλεγξαν τους εγκεφάλους των συμμετεχόντων για τροποποιημένες περιοχές ινών στην περιοχή του δεξιού ημισφαιρίου του εγκεφάλου.

«Μέρη της δεξιάς κατώτερης μετωπικής έλικος είναι ιδιαίτερα δραστήρια όταν σταματάμε κάποια δραστηριότητα, όπως κινήσεις του χεριού ή του λόγου», δήλωσε η Νικόλ Νέιφ (Nicole Neef), νευροεπιστήμονας MD στο Ινστιτούτο Μαξ Πλάνκ και επικεφαλής της μελέτης. «Αν αυτή η περιοχή είναι υπερδραστήρια, παρεμποδίζει άλλες περιοχές του εγκεφάλου που εμπλέκονται στην εκκίνηση και τον τερματισμό των κινήσεων».

Σύμφωνα με τη μελέτη, η δεξιά κατώτερη μετωπική έλικα (IFG) σταματά τη ροή της ομιλίας, ενώ η αριστερή κατώτερη μετωπική έλικα την υποστηρίζει. Σε άτομα που τραυλίζουν, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ενεργοποιείται η δεξιά IFG, διακόπτοντας τη ροή ομιλίας και αναστέλλοντας τη δραστηριότητα στην αριστερή IFG. Επιπλέον, η Νeef εξήγησε ότι εάν οι αριστερές IFGs και οι μετωπικές περιοχές του εγκεφαλικού φλοιού του εγκεφάλου επηρεαστούν και περιέχουν ισχυρότερες μετωπικές συνδέσεις, η ομιλία είναι αρκούντως αδύνατη.

«Όσο ισχυρότερο είναι το μετωπιαίο επικλινές δεμάτιο (frontal aslant tract), τόσο πιο έντονο είναι το τραύλισμα. Από προηγούμενες μελέτες γνωρίζουμε ότι αυτό το ινώδες δεμάτιο διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στην αποσαφήνιση των σημάτων που εμποδίζουν τις κινήσεις», ανέφερε η Neef. «Η υπερδραστηριότητα σε αυτό το δίκτυο και οι ισχυρότερες συνδέσεις του θα μπορούσαν να υποδηλώνουν ότι μια αιτία τραυλισμού έγκειται στην νευρική αναστολή των κινήσεων ομιλίας».


Πηγές: Stuttering speech can stem from hyperactivity in the brain | From brain to lips: What causes stuttering?

Δεν υπάρχουν σχόλια: