Τρίτη 3 Μαρτίου 2009

Η πολλή δουλειά βλάπτει

3 Μαρτίου 2009

"Οι πολλές ώρες δουλειάς θέτουν σε κίνδυνο να εμφανίσουν άνοια εκατομμύρια εργαζόμενους, σύμφωνα με μία νέα έρευνα."


Οι εργαζόμενοι μέσης ηλικίας που εργάζονται πάνω από 55 ώρες την εβδομάδα εμφανίζουν λιγότερες νοητικές ικανότητες, όπως απώλεια μνήμης και δυσκολία στο να θυμηθούν λέξεις, συγκριτικά με όσους εργάζονται λιγότερο από 41 ώρες την εβδομάδα.

Το άγχος και η κούραση από τις πολλές ώρες δουλειάς μπορεί να έχουν τις ίδιες καταστροφικές συνέπειες στον εγκέφαλο με το κάπνισμα.

Η Βρετανία είναι μία από τις χώρες της Ευρώπης, όπου οι εργαζόμενοί της δουλεύουν πολλές ώρες, με περίπου έναν στους οχτώ εργαζόμενους να ξεπερνά τις 48 ώρες την εβδομάδα στην εργασία του.


Πολλοί ισχυρίζονται πως το άγχος και οι πολλές ώρες εργασίας δρουν ευεργετικά στις απαιτητικές θέσεις εργασίας. Η έρευνα, όμως, σε 2,214 Βρετανούς εργαζόμενους, η οποία δημοσιεύτηκε στο Αμερικανικό Περιοδικό Επιδημιολογίας, έδειξε πως οι εργαζόμενοι υποτιμούν τη μακροχρόνια βλάβη που μπορεί να προκαλέσουν οι πολλές ώρες δουλειάς στον εγκέφαλό τους.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την Δρ. Μαριάννα Βίρτανεν από το Φινλανδικό Ινστιτούτο Επαγγελματικής Υγείας, άρχισαν να παρακολουθούν τους συμμετέχοντες από τη δεκαετία του '80.

Γύρω στο 39% εργαζόταν λιγότερο από 40 ώρες την ημέρα, το 53% εργαζόταν 41 με 55 ώρες και το 8% πάνω από 55 ώρες την εβδομάδα.

Μόλις οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν σε ηλικία τα 50 τους χρόνια, υποβλήθηκαν σε μία σειρά τεστ εγκεφαλικής λειτουργίας.

Αυτοί που δούλευαν τις περισσότερες ώρες σημείωσαν μικρότερη βαθμολογία σε δύο από τα πέντε βασικά τεστ και το πρόβλημα εντοπίστηκε στην αιτιολόγηση και το λεξιλόγιο.

Οι ερευνητές δήλωσαν επ'Α αυτού: «Η μελέτη αυτή δείχνει πως οι πολλές ώρες δουλειάς μπορούν να έχουν αρνητική επίδραση στις γνωστικές επιδόσεις στη μέση ηλικία. Η σχέση ανάμεσα στη γνωστική εξασθένιση και την άνοια που επέρχεται αργότερα είναι ξεκάθαρη. Η διαφορά ανάμεσα στους εργαζόμενους που δουλεύουν πολλές ώρες και σε αυτούς που εργάζονται φυσιολογικές ώρες είναι παρόμοια σε μέγεθος με αυτή του καπνίσματος, ένας παράγοντας που μπορεί να προκαλέσει άνοια.»

Ο καθηγητής Κάρι Κούπερ του Πανεπιστημίου του Λάνκαστερ, ειδικός σε θέματα άγχους που προκαλείται στον χώρο εργασίας, δήλωσε: «Οι πολλές ώρες εργασίας είναι προφανές ότι κουράζουν τον άνθρωπο. Εάν αυτό γίνεται σε συστηματική βάση, τότε σίγουρα επηρεάζεται η λειτουργία του εγκεφάλου. Οι πολλές ώρες δουλειάς δεν κάνουν μόνο κακό στην υγεία, αλλά κάνουν κακό και στις επιδόσεις του ανθρώπου.»


Πηγή: news.pathfinder.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: