Κυριακή 16 Νοεμβρίου 2008

Παρέμβαση στην τελομεράση παρατείνει θεαματικά τη ζωή ποντικών







Επιβραδύνοντας τη γήρανση
Δημοσίευση: Παρασκευή 14 Νοεμβρίου

Μαδρίτη: Γενετική παρέμβαση στην τελομεράση, το λεγόμενο «ένζυμο της γήρανσης», παρέτεινε κατά 40% τη ζωή ποντικών στο εργαστήριο χωρίς να αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου, ανακοίνωσαν Ισπανοί ερευνητές.

Η τελομεράση επιμηκύνει τα τελομερή, δομές στα άκρα των χρωμοσωμάτων που προστατεύουν τα μόρια του DNA από τη διάλυση. Σε κάθε διαίρεση του κυττάρου, τα τελομερή μικραίνουν, μέχρι τελικά να χάσει το κύτταρο τη δυνατότητα να πολλαπλασιάζεται.

Η τελομεράση επιτρέπει στα κύτταρα να εξακολουθούν να διαιρούνται και πιστεύεται ότι αυξάνει έτσι τη μακροζωία. Το σίγουρο όμως είναι ότι αυξάνει και την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου, λόγω ανεξέλεγκτης κυτταρικής διαίρεσης.

Προκειμένου να παρατείνουν τη ζωή των ποντικών χωρίς αυτό το ρίσκο, οι ερευνητές του Εθνικού Κέντρου Καρκίνου στη Μαδρίτη εισήγαγαν στα πειραματόζωα επιπλέον αντίγραφα του γονιδίου της τελομεράσης μαζί με αντίγραφα ογκοπροστατευτικών γονιδίων.

Ως αποτέλεσμα των τροποποιήσεων αυτών, τα ποντίκια είχαν σε προχωρημένη ηλικία καλύτερο νευρομυϊκό συντονισμό, λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν διαβήτη και υγιέστερους ιστούς από τα συνηθισμένα ποντίκια. Η μέση διάρκεια ζωής τους αυξήθηκε κατά 40%.

Η σχέση μεταξύ των τελομερών και της γήρανσης είναι γνωστή από το 1990, αλλά αυτή είναι η πρώτη φορά που αυξάνεται το προσδόκιμο ζωής ενός ολόκληρου θηλαστικού, δήλωσε στην εφημερίδα El Mundo η συντονίστρια της έρευνας Μαρία Μπλάσκο.

Αν εφαρμοζόταν στον άνθρωπο, η γενετική τροποποίηση ίσως θα επέτρεπε την παράταση του προσδόκιμου επιβίωσης μέχρι τα 100 χρόνια περίπου.

Η έρευνα δημοσιεύεται στην έγκριτη επιθεώρηση Cell.

Πηγή: pathfinder

Δεν υπάρχουν σχόλια: